Hoe de goed genoeg moeder is ontstaan

Zo lang als ik me herinner ben ik al gefascineerd door zwangerschap en jonge kinderen, een echte poppenmoeder was ik. Toen ik wat ouder werd duurde het niet lang of ik had mijn eerste oppasbaantje. De interesse in kinderen bleef en toen het tijd werd om me te gaan oriënteren op een studie viel de keuze dan ook op psychologie. 

Opleiding

En dat heb ik gedaan, de studie psychologie met een specialisatie in klinische ontwikkelingspsychologie. Naast de studie werkte ik jarenlang in de kinderopvang. Een mooie en leerzame combinatie. Uiteindelijk ben ik als onderzoeker gaan werken. Waarbij ik onderzocht hoe de hulpverlening verbeterd kan worden aan gezinnen waar huiselijk geweld en kindermishandeling speelt. 

 

Moeder worden

Een paar jaar later werd onze dochter geboren. Ondanks de vele ervaring en kennis die ik had, merkte ik dat het moederschap me soms best zwaar viel. Onze dochter sliep als jonge baby erg slecht en was heel alert en onrustig. Ons leven kwam in het teken te staan van inspanningen om haar te laten slapen. Na een paar maanden was ik enorm afgetakeld door de vermoeidheid en de zorgen. 

Ik klopte vaak aan bij het consultatiebureau, maar kwam niet bij de kern van het probleem en ook niet tot een oplossing. “Leg haar maar wakker in bed en ze mag best even huilen.” Dat advies kreeg ik steeds weer mee. Een slaapcoach die we inschakelden gaf iets meer richting, maar ik mistte een holistische aanpak. Het meeste hebben we toch zelf moeten uitzoeken en ondervinden. 

Inmiddels gaat het ontzettend goed met zowel mijn dochter als mijzelf. En we hebben ook nog een zoontje mogen verwelkomen in de tussentijd. Het combineren van de zorg voor twee kinderen was best wennen. En ook dit keer zorgde het slapen regelmatig voor uitdaging. 

Wil je meer weten over mijn persoonlijke verhaal? Dan kan je hier luisteren naar een podcastaflevering van Mama’s beginnings waarin ik te gast was. 

Missie

Ik voel een enorme behoefte om andere moeders (en vaders) bij te staan in die eerste mooie, maar heftige periode. En ik zet graag alle kennis en ervaring, die ik zowel persoonlijk als professioneel heb opgedaan, in om jullie te begeleiden bij de uitdagingen die jullie tegenkomen als ouder. Lees hier verder om meer te weten te komen over mijn werkwijze